Så-guide for tomater

Så-guide for tomatfrø

Her følger en enkel guide for såing av tomatplanter!
Guiden tar for seg trinn for trinn. Kort oppsummering finner du lenger ned på siden! Noen av linkene i dette innlegget tar deg til bloggen "Tomatprat", som er en annen nettside, men som også drives av Tomatprat.no.

Når skal man så?
Det beste tidspunktet for å få frøene i jorda, er fra omkring 1. Mars til 15. April. Da er dagene lysere, og man unngår å få lange, "pinglete" spirer. Jeg har testet ut det å så allerede i slutten av januar/begynnelsen av februar, men erfaringen min sier at man ikke får modne tomater noe særlig tidligere likevel. Skal man starte såpass tidlig på året, MÅ man ha ekstra vekstlys og optimale forhold! De flotteste og sunneste tomatplantene jeg har hatt, har vært sådd mellom 1. mars og 15.april!
Planter som skal stå i drivhus, kan såes 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å så helt frem til midten av april og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man vente til midten av mars før man sår.

Såing
Tomatfrø såes innendørs på våren hvor de drives frem (for-kultiveres) før det flyttes ut permanent eller i kalddrivhus eller på friland. Frøene  har høy spireprosent, så  man trenger ikke så mange frø for å få en plante. Jeg sår alltid 2 frø for å få en plante, men i nesten alle tilfeller, så spirer begge frøene. Velg ut den kraftigste planten, om du ikke vil beholde begge.
Når man sår tomatfrø, skal de så vidt under jorda. Det skal så vidt dekkes med jord. Litt av frøet kan godt synes. Små frø kan bare trykkes lett ned på jordoveflaten. Husk å merke godt med sortsnavn!!
Når frøene er i jorda, skal pottene settes varmt - helst mellom 22 - 28 grader.
Spiretid er vanligvis fra 2-7 dager, men enkelte sorter kan være tregere med å spire
De kan gjerne stå helt mørkt til de spirer, men når frøene har spirt må de ha det svalere (18-20 grader) og masse lys. En god regel er: "Jo mindre lys, desto lavere temperatur", men helst ikke under 12 grader! Jeg anbefaler minimum 16 grader (inne). Prøv dog å finne en lys og fin plass uten direkte sol i begynnelsen. Ikke sett spirene i full sol, da blir de brent. Vend spirene gradvis til sola.
Jord
Min erfaring er at det beste er å så direkte i plantejord. Tomatplanter er næringskrevende og små-spirene trives i plantejorda, som er tilsatt næring. Jeg har gjort forsøk med å så noen i så-jord og noen i plantejord. Spirene i plantejorda vokste mye raskere og utviklet seg mye bedre enn spirene i så-jorda.
Jeg har derfor sluttet med så-jord til tomater.

Potter
Så i små potter . (2-5 frø i hver potte). Frøene må spire og danne litt røtter før de kan prikles om. 


Vanning
Jorda skal være lett fuktig - ikke for mye vann, men heller ikke for tørr.
 jordoverflaten må ikke tørke ut under spiring - dusj gjerne litt om den virker tørr!
Når det etter hvert trengs mer vann, Så vanner man på et brett/skål slik at røttene kan strekke seg nedover etter vannet.
Ved vanning undenfra, trekker røttene nedover i jorda. Jordoverflaten skal dog ikke tøke ut, så dusj litt ved jevne mellomrom.


Prikling
Prikle spirene til litt større potte (1 plante i hver potte) når spirene har fått 2-4 nye bladsett etter kimbladene). De første bladene er kimblader, altså "frøblader". Deretter vokser plantens originale blader ut. Når du prikler om, forsetter du med en næringsrik plantejord. 2. gangs ompotting kan skje 3-4 uker etter prikling. Bruk da en næringsrik plantejord iblandet  f.eks. litt kukompost..  Sett spirene med stilken så dypt som mulig (opp til bladene). Da dannes det røtter på alt som er under jord-overflaten, og du får en sterkere plante.

Gjødsel
Små spirer bør ikke gjødsles, om de er plantet i næringsrik jord.. Gjødsel kan gradvis tilsettes når plantene har vokst seg til, det er min erfaring. Tips om næring for større tomatplanter får du her

Planting/Utplanting.
Skal man dyrke tomater i krukke må man bruke minimum 10 liters krukker/spann. Jeg foretrekker 20-25 liter jord pr plante. Plante ut i drivhuset eller på friland når faren for frost er helt over. Planter som skal på friland (utendørs), burde vennes gradvis til utelivet. Om man ikke har mulighet til gradvis tilvenning, så dekk til plantene med hvit fiberduk i den første perioden etter utplantning. For stor overgang fra inne til ute, kan resultere i at f. eks bladene blir "solbrente", eller plantene kan lide av annet "stress" og bli satt tilbake i vekst.

Modning
Det er forskjellig modningstid på forskjellige sorter, men tomater modnes ca.60-90 dager etter blomstring. De fleste sorter blomstrer ca. 8 - 12 uker etter at frøene kom i jorda. Fra frø til moden tomat går det ca. fra 3 til 5 måneder!
  Modning i drivhus skjer vanligvis fra begynnelsen av juli. På friland avhenger alt av hvor varm og fin sommeren er, men i månedsskiftet juli/august, bør man begynne å se modning, om man har normalt gode forhold. Det spiller også selvfølgelig en stor rolle hvor i landet man bor! Nord i landet kommer modningen senere enn på sør- og øst-landet. Les mer om modning på tomatbloggen.

Kort oppsummering
  • Såtidstpunkt er rundt 1.mars til 15.april
  • Så i fuktet jord
  • Frøene skal så vidt under jorda
  • Spiretemperatur: 22-28 grader
  • Flyttes lyst og svalt (18-20 grader) med en gang frøene spirer
  • Prikles når spirene har fått et sett med sine originale blad. (1 i hver potte)
  • Plantes ut i drivhus eller på friland når all fare for frost er over.
  • Husk å herde plantene først.

Merke hver sort med navn!

Skrevet av Helene Orskaug


  • Aleksander

    Kan jeg sette tomatplanten rett i sol eller vekstlys etter ompotting?

  • Harald Røstum

    Hvor store deler av døgnet skal spirene/plantene stå mørkt?

  • Audun 67

    Koselig hilsen på faktura. “Tusen takk” med kulepenn. Det er jeg som skal takke :)

  • Nina Tveraaen

    Når du planter Koralik i ampler har du da 1 plante pr potte eller en på hver side så den ikke kanter/ legger seg ned på siden?
    Nina

  • Odd Roar Zeiffert

    Takk for oppskriften for god dyrkning av tomater. 🙂
    Har dere litt om hvordan behandle planten?
    Kniper mann vekk tilvekst, og er det lurt og fjerne bladverket for å ikke den tar mye av næringen for selve tomaten?
    🙂🤝🍅🍅



Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres